Er zijn zo van die perioden en momenten in je leven die je niet snel zult vergeten.
laatste wijziging woensdag 28 september 2022
Herinneringen aan m'n jeugd. Enkele daarvan heb ik in deze website opgenomen.
De periode rondom de Tweede Wereldoorlog, waarin mijn ouders hun huis en haard aan de Distellaan 22 in Arnhem-Zuid moesten achterlaten, ondergedoken zaten in schuilkelders te Huissen en een lange tocht naar Haarlem maakten. De gegevens tekende ik op uit gesprekken met mijn moeder en van familieleden die daarbij betrokken waren en zijn hier te lezen: |
|
Het opbouwen van een nieuw bestaan in de Mauvestraat op de Hoogkamp en Arnhem. Goede herinneringen. Wilt u eens een kijkje in de Mauvestraat anno 2009 nemen, dan kan dat met Google Maps (vul in: Mauvestraat huisnummer Arnhem, klik in het volgende scherm op het rode pijltje met A, en vervolgens in het kleine schermpje op Street View. Met de navigatie knop linksboven in het scherm kuntsmall overal in de straat een kijkje nemen!) |
|
De Mauvestraatkinderen-reünie die ik in maart 2000 organiseerde en waar we met elkaar vele mooie herinneringen ophaalden. |
In de wijk Hoogkamp was in de periode 1945-1955 één lagere school: de Montessorieschool. Er werd les gegeven volgens de methode van de arts Maria Montessori. De school was gevestigd in vier naast elkaar gelegen en met elkaar verbonden woningen in de Jan Vethstraat met de huisnummers 16-22. De gezamenlijke achtertuin was de speelplaats. Veel kinderen uit de buurt gingen daar aanvankelijk naar school. De kinderen uit Rooms-Katholieke gezinnen zaten op de Heilige Hartschool aan de Bakenbergseweg naast de Heilige Hart kerk.
Aan de hand aantekeningen die mijn vader achter op foto's maakte blijkt dat ik september 1946 in de kleuterklas van de Montessorischool zat. Met juffrouw Arendzen maakten we een soort "schoolreisje". Iedereen was netjes gekleed wat er op duidt dat de ouders geďformeerd waren over het maken van foto's. Waarschijnlijk zijn we vanuit de Jan Vethstraat wandelend naar Sonsbeek gegaan. Op de foto zit zij links naast één van de moeders mee ging als begeleidster. Mijn vader schreef achterop deze foto "Montessorie Kleuterklas mej. Arendzen, september 1946"
Nadat ik 6 jaar was geworden, ging ik in september 1947 naar de eerste groep van de Montessorischool
De rapporten van deze school bestonden niet uit een opsomming van cijfers maar waren een met de hand geschreven verslag van je gedrag en je vorderingen. Ze geven je achteraf een aardig inzicht hoe je als kind was.
Bij het nalezen herken ik de zwakke en sterke punten die later (en nu nog) naar voren zouden komen. Mijn eerste rapport kreeg ik op 19 december 1947 en het was geschreven door juffrouw M. Wierts van Coehoorn. Ook in augustus 1948 en januari 1949 stelde zij het verslag over mij op
Dit is bij het Lorenz-monument in park Sonsbeek. Bij het op naam brengen van de leerlingen kreeg ik hulp van Ruud Denslagen, een neef van de zusjes Röder en ...
Onderstaande twee foto's heeft Hans van Driel ter beschikking gesteld (11-2-2022).
Ik herinner me van die tijd dat je zelf de volgorde kon bepalen waaraan je werkte. Dingen die je minder goed lagen stelde je daardoor uit. Je leerde daar b.v. het strikken van veters en bellen in de volgorde van een toonladder zetten. Tekenen deed ik ook veel en meestal kwamen er vliegtuigen en schietende tanks in voor; zo kort na de oorlog niet verwonderlijk. Het was ook de tijd dat de kinderen nog bijvoeding kregen. Dagelijks werd op school een kwartliter-flesje met melk verstrekt. Het was een actieve school.
Deze foto is gemaakt tijdens een schoolfeest (ca 1948) voor de Theeschenkerij in Sonsbeek
Niet alle namen kan ik me nog herinneren:
"= Richard (Mulder?), M=(Willemsen?), O=?, N=Suzanna Hoenderdaal (van Heemstralaan 41), T= Tim Krooneman (Mauvestraat 61), E= Herman ten Bensel (van Goghstraat 67), S= Wendelien Lans (van Heemstralaan 64), S=Helga ter Horst? (van Goghstraat 4), O= Frans Hengeveld (van Goijenstraat 3), R=?, I = Arnold Troostwijk (Rembrandtlaan 31), - =?,
S=?, C=Pauline Hoenderdaal (zie N), H= Toke de Jong, O=?, O= Juul Gans (Mesdaglaan 68), L=Beppie Vruggink, !=Wijnand Dalmijn (Bakenbergseweg 205), "=?
Tijdens het zelfde feest, nu met alle leerlingen en onderwijzeressen. Achteraan rechts van de paal juffrouw Broekman en juf Arendzen. Tweede links van de paal juf Wierts van Coehoorn (met bril)
Doordat de school steeds meer kinderen kreeg ontstond er ruimte gebrek. Mijn klas verhuisde naar het riante, vrijstaande herenhuis van dokter Brevet aan de van Ostadestraat tegenover de Albert Cuypstraat. Om er te komen moesten we wel een stukje verder lopen. De gehele benedenverdieping van het huis was ons klaslokaal en buiten spelen deden we op het veldje aan het eind van de straat..
Links onze klas ca. 1949
We maakten o.a. schoolreisjes met de gehele school. Eén daarvan ging met een grote Velox bus, type oplegger, naar het Uddelermeer.
Foto links: vlak voor het vertrek in de Jan Vethstraat; rechts een deel van de groepsfoto bij het Uddelermeer
In de loop van 1949 werd een nieuw hoofd van de school aangesteld. Maar tot ongenoegen van vele ouders moest hij van het bestuur de school in 1950 weer verlaten. Mijn ouders besloten mij daarom van school te halen en naar het Tamboursbosje (school 21) achter het station te laten gaan. Dat kon niet meer lopende en dus kwam er een tweede hands fiets. Op deze school kwam ik weer in de 4e klas, want op de Montessorischool had ik vanwege de vrijheid en m'n speelsheid te weinig opgestoken.