Links

Omhoog

    

Zelf op zoek naar voorouders?

laatste wijziging donderdag 31 december 2015 .

Omdat vanwege de privacy er regels gelden waaraan archieven zich houden, kun je op internet (en in de archieven zelf) daar nog géén gegevens verkrijgen van geboorten van de laatste 100 jaar, huwelijken van de laatste 75 jaar en overlijden van de laatste 50 jaar. Het is dus handig om die gegevens van je familie ( t/m je grootouders) na te zoeken/vragen in de familiekring (rouwkaarten, geboortekaartjes, trouwkaarten). Noteer alle namen, data en plaatsen.

Met die gegevens ga je op zoek in www.wiewaswie.nl . Met deze website besla je een groot deel van de archieven in Nederland. Het zoeken naar voorouders is gratis voor de basis zoekacties; wil je meer dan moet je een abonnement nemen. Bij deze site is het van beland dat je altijd ook de aktenummers overneemt. Want met plaatsnaam, jaar (en datum van geboorte of overlijden of huwelijk) én het aktenummer kun je op www.zoekakten.nl  de originele akten terug vinden! Soms kunnen ook de begraafplaats-sites, waar gegevens zijn te vinden die op de grafzerken staan, je ook op weg helpen: www.graftombe.nl en www.online-begraafplaatsen.nl .

Het kan zijn dat anderen al gegevens van jouw voorouders uitgezocht hebben en dat op internet geplaatst hebben. Daar kom je achter door met www.google.nl te zoeken met de gezochte familienaam én het woord stamboom. Een tweede mogelijkheid is daar te zoeken door een voornaam en achternaam tussen "  " te zetten, b.v. "Hermannus Krooneman". Met www.geneanet.org , een website waar genealogen de index van hun bestanden kunnen aanbieden zodat anderen deze kunnen raadplegen. Door het intoetsen van de familienaam kun je nagaan of en wie er gegevens van deze familie hebben. Van de aanbieders zijn de e-mail adressen beschikbaar om verder contact te leggen.

 

bullet

http://top.archiefplein.nl/websitepubliek/ geeft toegang tot miljoenen objecten uit beelddatabanken, bibliotheken, kranten en tijdschriften, archieven, akten en registers, genealogische databases, musea en catalogi van Nederlandse erfgoedinstellingen.

bulletwww.archiefnet.nl   Archiefnet : Hiermee vind u de weg naar de digitale archieven. Ze zijn geordend per land, per provincie en per plaats.
bulletwww.cbg.nl    Centraal Bureau voor Genealogie : Het centrum voor familiegeschiedenis, dat de beoefenaren van de genealogie op verschillende manieren behulpzaam is: door het beschikbaar stellen van verzamelingen, het uitgeven van publicaties, het verstrekken van informatie van adviezen en het verrichten van onderzoek.
bulletwww.pro-gen.nl   Pro-Gen : Met dit genealogieprogramma werk ik zelf al meer dan 15 jaar naar volle tevredenheid. Genereert ook overzichten in MSWord en Adobe.
bulletwww.aldfaer.nl   Aldfaer : Een gratis te downloaden genealogieprogramma waaraan door vrijwilligers nog steeds gewerkt wordt.  
bulletwww.familienaam.nl  Op deze website kun je de geografische spreiding (in 1993) van je familienaam in Nederland nagaan.
bullethttp://www.stamboomgids.nl/   Stamboomgids : Een uitgebreide Internet gids op het gebied van genealogie, stambomen, familienamen en archieven

Allerlei websites van "familieleden"

bullet

Kro(o)neman :   W.J.Kroneman, P.KroonemanDick Kroneman

bullet    
bulletvan der Kort:     Marc van der Kort