Natuurmonumenten

Omhoog
Zwarte Stern
Kijkje in De Wieden
Terreinwerk
Foto albums
In geval van nood

    

Werken als vrijwilliger in de natuur!

laatste wijziging woensdag 13 november 2013

Wanneer het tijdstip dat je met (vervroegd-) pensioen kunt gaan steeds dichterbij komt, wordt het noodzakelijk om na te denken over wat je daarna gaat doen. Voor mij was het duidelijk dat ik onder andere meer tijd buiten wilde doorbrengen.  Een goede mogelijkheid leek mij het werken als vrijwilliger in de natuur. Als lid van Natuurmonumenten las ik begin 1999 in het ledenblad een oproep voor zulke vrijwilligers. Gelijk gereageerd en korte tijd later kreeg ik thuis bezoek van een vrijwillige vrijwilligers-co÷rdinator: Thea Boscha uit Nijverdal.

Zo belandde ik eens per maand op zaterdag op het landgoed de Sprengenberg in Hierden. Het werk bestond voornamelijk uit het uit de heide steken of trekken van jonge berken en grove den. Tussen de middag was er door   Thea aan gedekte tafels een lunch met o.a. soep klaargemaakt.  Omdat de meeste vrijwilligers vrij ver weg woonden, vroegen we Thea of er geen vrijwilligerswerk in de beheereenheid De Wieden was. Dat is vanaf Zwolle een afstand van zo'n 25 km. Thea ging naar op onderzoek uit en op 12 december 2000 startten we daar om 9.00 uur in de werkschuur aan de ReeŰnweg. Boswachter Paul Verbij hield daar een korte inleiding over het gebied en legde ons uit waarom dit werk gedaan moest worden. Sinds die dag werk ik eens per 14 dagen met een groep van inmiddels 20 vrijwilligers aan o.a. de restauratie en onderhoud van de eendenkooien Kiersche Wijde en Bakkerskooi. Sinds oktober 2007 zijn er twee groepen van in totaal zo'n 40 vrijwilligers (medio 2010) en wordt er iedere dinsdag gewerkt.  De ene groep werkt in de "even"-weken, de andere in de "oneven"-weken. We komen van 9.00 tot ca 15.00 uur bijeen. Inmiddels heeft de groep zoveel ervaring opgedaan dat ook andere onderhouds- en herstelwerkzaamheden in De Wieden en bij het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster verricht worden. 

 

 

 

Sinds april 2001 co÷rdineer ik, ter ondersteuning van boswachter Paul Verbij, de inzet van ca. 25 vrijwillig(st)ers bij het Zwarte Stern project. Aanvankelijk hield dit enkel het monitoren in de maanden mei t/m augustus in. Later is daar het maken en herstellen van de vlotjes in maart en april bijgekomen. Van begin mei tot medio september gaan we wekelijks, in drie groepjes van 3 vrijwillig(st)ers, per boot het water op we noteren dan de broedresultaten van een deel van de meer dan 600 broedvlotjes die we uitgelegd hebben.  Daarnaast gaan we, tot eind september, op een 10-tal hooilandjes, na welke vlinders en libellen daar voorkomen. In eind september, begin oktober halen we de vlotjes uit het water, spuiten ze schoon, zetten ze te drogen en bergen ze op in de winterberging. Een geweldige ervaring! Vanwege mijn minder wordende gezondheid en leeftijd leg in deze functie na 13 seizoenen neer per 19 november 2013.