de Kort

Omhoog
Genealogie

    

De familie de Kort

laatste wijziging  maandag 19 maart 2012

Maartje de Kort is mijn grootmoeder van moederzijde. Zij is de reden dat ik op zoek ben gegaan naar haar voorouders. Maartje trouwt in 1901 met de weduwnaar  Theodorus Johannes Gerardus van der Kort wiens voorouders elders beschreven staan. 

Op haar 24e verjaardag, 2 december 1896 krijgt zij van haar vriendin Anna Maria Veugt een  Poesie-album. Daarin hebben in 1897 geschreven: Henriėtte v.d. Steeg, Elizabeth Ditzel, Sophie Duijn, Mej. Batenburg, A.Heetveldt-Vastenouw, Agatha Heijtveldt, C.M. Sprokkelenburg.

De naam de Kort komt met name in Noord-Brabant veel voor, doch de familie van mijn grootmoeder brengt ons naar Leiderdorp. Haar voorouders komen uit Leiden en omgeving. De oudst teruggevonden voorouder in die stad is Aert Aryaenszn Cort die in 1652 trouwt met Jannetjen Gillisdr Mareijt. Hij is een (land)bouman afkomstig uit Montfoort. Met hem start de genealogie.

In de kwartierstaten van Wilhelmina Klazinena Hakker (haar moeder is Marijtje Johanna de Kort), opgesteld door J.P.Jongejan, staat het volgende geschreven: " Van moeders kant komen de De Korten uit de timmerman/aannemers wereld. Hun voorouders uit eind 16e eeuw stammen deels uit weversfamilies in het Vlaams-Franse grensgebied, waar ze na de Beeldenstorm niet meer getolereerd worden. De aangetrouwden zijn in hoofdzaak vee- en/of bouwboeren.".

Bij het samenstellen van deze genealogie heb ik voor de meer recente gegevens gebruik mogen maken van de gegevens die Aline de Bruijn - de Kort, reeds verzameld had. Gegevens over de oudste generaties zijn o.a. via haar afkomstig van J.Passchier. In maart 2012 heeft Pem Kalshoven over deze familie de Kort een uitgebreide stamboom op Genealogie Online geplaatst.