Herinneringen

Omhoog

    

 

Naar aanleiding van de pagina over de Jaarsma haardenfabrieken krijg ik niet alleen vragen, maar ook soms herinneringen toegestuurd.

laatste wijziging dinsdag 14 augustus 2012

bullet 26 mei 2012

Geachte Mijnheer,

Mijn naam is Hans Roeten mijn overgrootvader Anne Bult (1853-1931) en mijn grootvader Jacobus Bult (1879-1949) hebben bij Jaarsma gewerkt. Meesterknecht aan de Koninklijke Haardenfabriek E.M. Jaarsma. Ter herinnering aan het 50 jarige jubileum van Anne Bult in 1925 heeft de firma Jaarsma door de beeldhouwer L.M. van Tetterode te Watergraafsmeer een bronzen plaquette doen vervaardigen met het goed gelijkende portret van den jubilaris, waarvan één exemplaar in de fabriek is aan gebracht en een tweede exemplaar aan Bult werd aangeboden. Den jubilaris is de zilveren medaille, verbonden aan de orde van Oranje Nassau toegekend.

Kleinzoon A. Bult herinnerde zich de logeerpartijtjes bij opa Bult. Hij was bedrijfsleider bij E.M. Jaarsma en woonde naast de fabriek. Achter het huis was een grote moestuin. 'Mijn oma was daar veel aan het werk. Zij droeg een lange jurk en daaroverheen nog een schort. Zij droeg zelfs nog op zondag Friese kledij. Van mijn opa mocht ik beslist niet met de lorries spelen. Die werden gebruikt voor transport.' (Jaarsma had een eigen railaftakking, waar die lorries op reden).

HILVERSUM - Op 70 jarige leeftijd is alhier onverwacht overleden de heer Jacobus Bult (1879-1949) , die ruim vijftig jaar werkzaam is geweest bij de Kon. Haardenfabriek E.M. Jaarsma, alhier . Hij kwam een halve eeuw geleden met deze fabriek van Sneek mee naar Hilversum was aanvankelijk slotenmaker, doch de laatste twintig jaar fabrieks-baas. Hij was een bekend en sympathieke figuur, die niet alleen vermaardheid genoot, omdat hij alle sloten kon openen, doch tevens had hij grote bekwaamheid in koper e.d.

 

 

 

bullet

 14 augustus 2012.  

Leuke site over de haardenfabrikant Jaarsma! Mijn vader heeft tot het faillissement bij Jaarsma Hilversum gewerkt. Elke dag op de fiets naar het werk. Het was een goede werkgever. Ik herinner me de jaarlijkse uitjes voor werknemers en familieleden nog. O ja, toen de gashaard helemaal in was werd er door Jaarsma in het ouderlijk huis gasleidingen en gashaarden geplaatst; dat was nog eens een goede werkgever! Het was trouwens een klap voor de werkgelegenheid in Hilversum toen Jaarsma failliet ging. Mijn vader heeft toentertijd gelukkig werk kunnen vinden bij Bammens in Maarssen.  Axel Mecklenfeld