|
|
Twee families Jaarsma in Anjum laatste wijziging donderdag 26 december 2013 Begin 17e eeuw is er een Jaaersma Zathe onder Dronryp. Dat blijkt uit het oud-archief der stad Leeuwarden waarin het volgende staat: "Verklaring van de Meiers van de Jaersma-Zathe en Geweister Zathe te Dronryp dat zij procuratie geven aan Jhr. Sino Leive om de 100 Daalders te ontvangen, die de stad Leeuwarden heeft toegezegd voor het repareeren van de Hoornbrug". Actum Dronryp XXXe Octobris 1611 In het Stemcohier van 1698 is de Jaersma Zathe te Anjum ook vermeld. Het landgoed is 60 pondematen groot en heeft 1 stem. De zakelijk gerechtigden zijn dan juffrouw Aefke van Buttinga, weduwe van Johannes Wyckel, eigenaar voor ½, en de heer Henricus van Wyckel, uit naam van zijn kinderen, eigenaar voor de andere ½. De meyer van de Zathe is Geert Bouwes. In het zelfde Stemcohier is te Metslawier een Jaersma hornleger vermeld, 2 pondematen groot en 1 stem, waarvan de kinderen van Hobbo Esaias van Aylva eigenaar zijn. De gebruiker is Jan Doeckele. Op 12-12-1811 nemen twee mannen in Anjum de familienaam Jaarsma aan. Uit het gezin van Lieuwe Jans neemt zijn zoon Willem Lieuwes die naam aan. Jan Lieuwes, de oudste zoon van Lieuwe, neemt echter de familienaam Sjoordema aan. Maar ook Folkert Louws neemt dezelfde familienaam aan Waarom juist die naam is niet duidelijk en óf en op welke wijze hij familie van Willem Lieuwes is, is evenmin duidelijk.
Twee achterkleinkinderen van Lieuwe Willem Jaarsma (V.5) en Petronella W.C.S. Beilanus te weten Paulus D. Klimstra (VIII.1) en Jessie Jaarsma (VIII.30) trouwen met elkaar in de USA. V.5 Lieuwe Willem Jaarsma x (1814) Petronella Beilanus | | (VI.35) Willemke Jaarsma x (1845) Lieuwe Hoekstra (VI.42) Hidde Jaarsma x (1858) Jitske Wiiersma | | (VII.15) Petronella Hoekstra x (1867) Douwe Klimstra (VII.28)Lieuwe Jaarsma x (1884) Katie Sikkema |(VIII.1) Paulus D Klimstra x (1909) Jessie Jaarsma (VIII.30)| Pieter Jaarsma, geboren op 1 Augustus 1900 te Dokkum, zoon van Gerrit Jaarsma (VII.35) en Berber van der Ploeg, wordt in diverse couranten in 1933/34 als gentlemen-oplichter genoemd. (druk op onderste knop in linker kolom).
De broer van Folkert, Minne Louws, neemt te Nijkerk de naam Zijlstra aan. De twee zonen van Minne brengen echter geen nakomelingen voort.
|