|
Leden van de familie Jaasma laatste wijziging maandag 26 oktober 2009 De naam JAARSMA wordt in deze familie ingebracht door de weduwe van de in 1801 overleden pakhuisknecht Jouke Wybes: Wikjen Sybolts. Zij is turfmeetster en een kleindochter van de in 1689 te Heeg geboren Jan Meyes Jaersma (zie parenteel Heeg) en Wickien Romkes Wynia. Wikjen neemt op 2 januari 1812 te Workum de naam JAARSMA aan voor haar en haar kinderen en kleinkinderen. Kennelijk niet wetende dat haar oudste zoon enkele dagen eerder, 28 december 1811 te Sneek de naam van der MEULEN heeft aangenomen. De oudste drie kinderen van haar tweede zoon Sybout krijgen bij de geboorte-inschrijving bij de burgerlijke stand te Sneek de naam JAASMA, de jongste drie weer JAARSMA. Deze laatste drie overlijden achter allen op jonge leeftijd. Een achterkleindocher van Wikjen, Maria Jaasma (geboren in 1845) baart in 1866 een zoon Jouke van wie geen vader bekend is. In zijn geboorteaangifte wordt zijn moeder als Marijke aangeduid. Op 26-08-1874 krijgt een achterkleinkind van Sybout: Jouke, bij de geboorte-inschrijving te Bozum als enige van de 10 kinderen, weer de naam JAARSMA !
Een oudere broer van Fetze
De foto uit ca. 1928 is gemaakt door fotograaf van der Bijl uit de Kinkerstraat te Amsterdam. In die stad had Rinze Jaasma toen een goed florerende poeliers- en wild handel, aanvankelijk in de Jodebreestraat. De zaak was zelfs Hofleverancier aan het hof van Koningin Wilhelmina/Paleis op De Dam. Omdat er kosjer werd geslacht waren ook veel joden klant. De verslechterende situatie in de dertiger jaren, economisch, maar ook maatschappelijk en het opkomend nazisme bij de oosterburen, betekende uiteindelijk het eind van het bedrijf, waarna Rinze met gezin naar Friesland terug ging en daar veehandelaar werd te Sneek en Leeuwarden. In de naoorlogse periode was hij aldaar een bekende veehandelaar.
In een reisverslag van Valentijn van den Berg, hij reed per fiets in 2005 de TransAm Trail (van oost naar west) in de USA, las ik het onderstaande:
|