Dag 5

Omhoog

 

Dag 5: Kaunos, Dalyan en Fethiye 

 
Bij restaurant Denizkz stappen we in de boot en gaan weg naar Kaunos

We hebben lekker geslapen. De bedden zijn tot nu toe overal goed geweest, zij het wat kort. Als we om zeven uur opstaan is het weer onbewolkt!

Ooievaar.jpg (23681 bytes)Als we om 8.30 uur vertrekken moeten we eerst een deel van de route (30km), tot aan de Eucalyptuslaan, weer terugrijden. Wel wat laat maar toch, om 9.10 horen we het goedemorgen van onze reisleider. We rijden door een vruchtbare streek en gaan op weg naar Dalyan. Op sommige velden staat sesam in schoven te drogen.

Om 10.00 uur een koffiestop bij het Ley Ley special Restaurant. Er staan nog meer bussen. Als we de koffie afrekenen voel je je gepakt door de hoge prijzen. De ooievaars die rond het restaurant rondlopen kunnen dat gevoel niet uitwissen. Snel naar buiten en weg hier. Na 10 minuten staan we bij restaurant Denizkz. Die koffiestop was dus geheel overbodig, kennelijk spelen horeca en busondernemingen elkaar zo het geld toe.

Nadat we onze voorkeur voor het warme deel van de lunch hebben kenbbaar gemaakt stappen we in een tot overdekte rondvaartboot omgebouwde houten vissersboot. We varen oveGarven Dalyan.jpg (77513 bytes)r de Dalyan çayi en zien op enkele plaatsen door de verrekijker ijsvogels en dodaars. Onderweg zien we hoog boven ons de in de rotsen (foto rechts)uitgehouwen grafmonumenten met Ionische zuilen (Lycische koningsgraven) van de Cariërs. Ze stammen uit de 3e eeuw voor Christus. We varen verder over de waterwegen tussen het hoge riet en passeren een afzetting om zoutwatervissen uit het zoetwater te weren. Korte tijd later leggen we aan en gaan van boord voor een wandeling naar de overblijfselen van Kaunos. Het laatste stukje Tempel Kaunos.jpg (64583 bytes) pad loopt wat omhoog en bij het warme weer valt dat sommigen niet mee. Bülent legt uit wat er zoal te zien valt een laat ons op eigen gelegenheid het terrein verkennen. Anneke en ik verkiezen het om in de schaduw Zicht op Kaunos.jpg (85152 bytes) van het lager gelegen meertje (foto rechts), nog een overblijfsel van de vroegere haven, te kijken naar de vogels rond en in het water. We tellen bijna 30 dodaars, 1 flamingo, zomertalingen, meerkoeten, rietzangers en 2 ijsvogels. In een poeltje koesteren zich een twintig schildpadden in de zon. Om 13.00 uur verzamelen we weer en lopen via een ander pad de heuvel af naar de boot. We varen naar Dalyan en mogen daar driekwartier rondkijken; niet veel te beleven. Per boot terug naar het restaurant voor de Turkse lunch.

Tegen drie uur rijden we weer. Over een eerder door de reisleider aangekondigde mogelijkheid tot zwemmen horen we niets meer. Enkele dames hebben dus ’s morgens hun badkleding voor niets aangedaan.

Om 16.00 zijn we in Fethye en rijden naar het “Graf van Amyntas”. Het laatste stukje weg loopt stijl omhoog. Om bij het graf te komen moeten we een flink aantal treden ophoog. Sommigen zien daar van af, zeker nu ze horen dat het daarboven erg stinkt. Je  hebt vanaf de treden wel een mooi zicht op Fethiye.

zicht op Fethiye

     

Dan maar liever op een terrasje, naast dat waar de reisleider is gaan zitten, een groot glas vers geperste sinaasappelsap drinken.  

Om 17.00 gaan we te voet door een zigeunerwijk naar een moskee, doen daar onze schoenen uit en gaan naar binnen. Bülent geeft een interessante uitleg over de gebruiken in de moskee en de inhoud van het Mohammedaanse geloof. Daarna lopen we naar ons hotel, gelegen in een straatje waar veel kappers werken, en komen daar om 18.00 uur aan. We hebben nu wel een balkon en tussen de huizen door zien we nog net een glimpje van de bergen.

Na het eten gaan we tijdig naar bed, want morgen moeten we om 5.45 uur opstaan!  

 

vorige dag | volgende dag