Vragen

Omhoog

    

                           Vragen waarop ik geen antwoord weet

                Mocht u het antwoord weten op één van deze vragen, laat het me weten.

Wij zijn in het bezit gekomen van een Jaarsma kachel en wilden meer hiervan weten. Tijdens onze speurtocht troffen wij uw site. Mogelijk kunt u ons verder helpen.
De (Jan Jaarsma-) haard is afkomstig van Kasteel Soelen te Zoelen (bij Tiel). Het is een zeer mooi exemplaar en compleet met vloerplaat, haardstel en kolenbak. Graag vernemen we meer van u.

Alvast bedankt voor uw zeer gewaardeerde reactie.
Vriendelijke groet,  Meddy en Ton Grisel,  23 maart 2011

 

 

 

Mijn grootvader Sijbren Schaafsma was een van de werknemers van haardenfabriek E.M. Jaarsma die in 1904 van Sneek naar Hilversum verhuisde. Ik heb een foto van hem, daterend van omstreeks 1920, waarin hij is afgebeeld, poserend met drie heren. Naar ik aanneem zijn dit de directeuren van de haardenfabriek Jaarsma (Sam, Izaak, Menno) en is de foto mogelijk genomen ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van mijn grootvader. Bijgaand de bewuste foto, waarop mijn grootvader links in een stoel zit.

 

Weet U wellicht of mijn aanname klopt of wie beschikt over foto's van de directie Jaarsma uit die periode?  Siep Schaafsma,  22 april 2010

Onlangs, ik dacht op 10 oktober 2008, stond in het AD (Haagse editie) een artikel over de voormalige haarden fabriek Jaarsma in de Fahrenheitstraat in Den Haag. Dat bracht mij op een verhaal uit de oorlog. Ik denk de hongerwinter van 1944. Via Jannie Havelaar van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed ben ik op uw website terechtgekomen en wil u graag het verhaal, wat betrekking heeft op de naam Jaarsma vertellen.                                                                                             Ik ben geboren in 1941 in Westerhuizingerveld (bij Balkbrug) in Overijssel als tweede kind van Gerrit Jan Oosting en Henderkien Salomons. In de oorlogsjaren, waarvan ik mij nog veel kan herinneren, hadden wij op de boerderij veel mensen over de vloer. Onderduikers maar ook met name in die beruchte hongerwinter, veel zieke en verzwakte  Westerlingen  die probeerden in leven te blijven door eten bij de boeren te halen. Mijn vader had in een schrift de namen genoteerd van al deze mensen om bij de illegaliteit te checken of er geen zwarthandelaren bij zaten. Dit schrift is helaas met het overlijden van mijn vader in 1995 verdwenen. Waarschijnlijk is onder de mensen die aardappels of ander voedsel kwamen halen bij mijn ouders ook een Jaarsma geweest want na de oorlog werd bij mijn ouders een Jaarsma kachel gebracht als dank voor het voedsel wat zij in die barre winter hadden ontvangen.                                                                                                                                                               Mijn vraag is, wie weet wie dit geweest kan zijn en leeft deze persoon nog of is er nog een familielid die dit verhaal kan bevestigen?                                                                                                                                                                Met vriendelijke groet, Wil van Rossum-Oosting

De brief die geschreven werd door Wil van Rossum doet mij herinneren aan mijn oom Frans (Francois) Jaarsma (1907-1984), die in Blaricum woonde. Ik heb wat papieren met detail tekeningen voor de haarden van een Jaarsma. Ik heb ook nog een paar foto's van mijn oom en zijn familie. Hij was getrouwd met mijn vaders zusje, Henriette Serné (1903-1987). Het waren hele lieve mensen waar ik veel gelogeerd heb.

Groeten. Sigrid Boersma - Serné,  16 november 2009

 

I bought this sign in Amsterdam and wondered if you would be ever to tell me anything about its history and what it was originally used for?

It is very nicely made with the Royal Crest and is about 35 cm wide.    

Chris Edmunds,      8 april 2014