Mauvestraatkinderen

Omhoog
Foto's
Terugblik

 

Reünie van kinderen

 die tussen 1945 en ca. 1960 in de Mauvestraat te Arnhem woonden

op 26 maart 2000

5 September 1999 was de laatste dag dat men nog een kijkje kon nemen in de Tamboursbosjeschool te Arnhem, want de volgende dag werd begonnen met de afbraak. Mijn broer had me daarop gewezen en omdat we toch van plan waren die dag bij zijn dochter op bezoek te gaan, besloten we om even in de school te gaan kijken. Tom was daar al en nam me gelijk mee naar twee vrouwen. "Weet jij wie dit zijn?" Geen idee. Het bleken de zusjes Els en Hetty Melching te zijn die bij ons in de Mauvestraat nr 69 hadden gewoond. Hun buurmeisje Jellie Tromp bleek ook in de school aanwezig. Na circa 40 jaar komt het beeld dat je van elkaar hebt onthouden niet meer overeen met de werkelijkheid. Geen van allen hadden we bij elkaar in de klas gezeten. De 5 september 1999. Tamboursbosje wordt morgen gesloopt. Vlnr. Tom Krooneman, ?, Els en Hetty Melching, Jellie Trompherinneringen aan de Mauvestraat kwamen Overzicht van Mauvestraat adressen met namen van bewoners en hun kinderenechter snel ter sprake. "Wat zou het leuk zijn om de andere kinderen uit ons deel van de Mauvestraat te zien!" werd toen voor het eerst uitgesproken.  Die middag nam ik deze foto.

Enige weken later kreeg ik via Tom de vraag van Jellie of de foto gelukt was en of zij hem kon krijgen. Natuurlijk kan dat, maar waar wonen Els en Hetty eigenlijk? Gelukkig had Jellie het adres van Hetty. Op 8 januari 2000 stuurde ik haar de foto's per brief. Daarin schreef ik o.a dat ik ook het adres van hun buurjongen, mijn vroegere vriendje, Henk Borst had gevonden.  En verder: misschien moeten we eens proberen de Mauverstraat-kinderen uit onze periode een keer bijeen te laten komen. Zo begon de speurtocht.

De namen van alle kinderen uit ons deel van de Mauvestraat kon ik me nog herinneren. Bij het bellen naar enkele van hen bespeurde ik het gevoel van "dat het wel leuk zou kunnen zijn om elkaar nog eens te ontmoeten". Medio februari heb ik, met de hulp van anderen, op één na alle kinderen terug gevonden. Sywert Postuma woont zelfs in Zwitserland. Eind februari stuurde  ik allen een brief met de uitnodiging om op zondagmiddag 26 maart naar Schaarsbergen te komen in het gebouw van muziekvereniging Eendracht. Tevens kreeg iedereen de complete adreslijst. Voor die datum bezorgde ik bij alle adressen in de straat een brief waarin ik aankondigde dat op 26 maart tenminste 35 personen in de straat zouden komen en dat zij mogelijk foto's van hun huis zouden maken of de paadjes achter de huizen in zouden gaan.

Enkele "kinderen" lieten me weten niet aanwezig te zullen zijn:

bullet"Een reünie Mauvestraatkinderen 1945-1960 een geweldig idee! Maar aangezien ik niets meer heb met die tijd kom ik niet. Wel wens ik jou en en al de anderen op die middag veel gezelligheid toe. (E.D)" .  
bullet"Helaas ben ik verhinderd, maar misschien was ik toch niet gekomen want ik was 4 of 5 jaar toen we verhuisden. Afgelopen vrijdag was mijn moeder hier en liet haar de brief lezen.  Ze heeft de hele morgen herinneringen opgehaald. Waar zo'n reünie al niet goed voor is. Ik wens jullie een hele fijne dag. (E.B)".  
bullet"Hoezeer  het idee me ook aanspreekt, ik moet je helaas  laten weten dat ik in verband met verblijf in het buitenland niet aanwezig kan zijn. Ik wens jou en alle "kinderen"een heel gezellige en geslaagde middag (P.D)".    

Op die zondagmiddag kwamen onderstaande 28 "kinderen" naar Arnhem, enkelen vergezeld van hun partner.  De 28 kinderen uit de Mauvestraat die op 26 maart 2000 aanwezig waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daar staan we, na ruim 40 jaar, samen in "ons" deel van de Mauvestraat te Arnhem

Gehurkt van links naar rechts: Jeanette Wijdemans, Tom Krooneman, Marianne Postuma, Sywert Postuma, Tim Krooneman, Rik-Jan Doets, Migchel Jansen en Cato Tjabbes.

Staand van links naar rechts: Jellie Tromp, Miep Wijdemans, Ria Roelofs, Hanny Wijdemans, Adriaan Postuma, Thea Wijdemans, Ruud Jansen, Hetty Melching, Henk Borst, Els Melching, Gerrit Tromp, Edwin de Vries, Joke de Vries, Marjolijn Labruyère, Noor Labruyère, Rob de Vries, Constance Labruyère, Lies Labruyère, Annie Jansen en Hans Tromp.

 

Bij aankomst in Schaarsbergen kostte het soms enige tijd om te ontdekken wie er binnen was gekomen. Iedereen vulde een soort CV op een A4-tje  in en die werden aan de wand gehangen onder een foto van het huis waar men had gewoond met wat informatie over de ouders. In de rubriek "De leukste herinneringen aan mijn jeugd in de Mauvestraat zijn", werd o.a. genoteerd

bullet

Straatvoetballen (boze bewoners van de straat), verstoppertje, meisjes plagen, schaatsen in Warnsborn, sleeën Witsenstraat (hakke!), vliegeren.

bullet

Afvalhoutjes verzamelen toen de  bomen in de Mesdaglaan werden gekapt, spelen met de"straat"kinderen

bullet

Veel kattekwaad uithalen, hoe gekker, hoe leuker!

bullet

Buitenspelen in een veilige en toegankelijke omgeving. Clubs van kinderen (rolschaatsclub, geheime clubs)

bullet

Buskruit spelen en verkleedpartijen

bullet

Spelen op de straat voor het eten, na het eten. De Mauvestraat was van ons, een straat zonder auto's

bullet

Het oppassen door Annie Jansen

bullet

Het straatleven inclusief alle spelletjes, kattekwaad in wisselende diverse "netwerken"

bullet

Schooltje spelen bij Jellie. Tollen, touwtjespringen, boompje klimmen,  verstoppertje spelen.

bullet

Buskruit spelen, pinkelen, door de achterpaadjes lopen, landje-pik

bullet

Verstoppertje, tollen, landje veroveren, eieren halen bij Brandsma, de Witsenbult, dauwtrappen.

bullet

"Stand-in-de mand", vliegeren met "brommers", sleetje rijden op de Witsenbult, schaatsen in Warsborn, zwemmen in Otterloo

bullet

Soldaatje spelen, munitie aansteken, verstoppertje spelen, voorlezen

bullet

Hutten bouwen bij de Schelmseweg.

bullet

Fietstochten op de Hoge Veluwe met Tim, vliegeren

bullet

Aardappelpannekoeken bakken bij Hetty

bullet

Knikkeren

bullet

Touwtje springen, buskruit, tollen, Ducky van Tom

bullet

De paadjes achter de huizen langs, de tuin van Kleinendorst  met vijver en fruitbomen

 

 Zo kon iedereen ook lezen hoe het de ander in het leven gegaan was. Vele geanimeerde gesprekken volgden en herinneringen werden opgehaald. Met z'n allen togen we naar de Mauvestraat. We keken rond , maakten foto's en sommigen konden zelfs hun huis van binnen bekijken. Terug is Schaarsbergen toonde de Postuma's nog bewegende beelden uit die tijd in de Mauvestraat. Het was een erg leuke en verrassende middag geworden. Een bundeling van de CV-tjes en de groepsfoto werd nadien aan iedereen toegezonden.

Enkele zinsneden uit de reacties die ik daarna per post ontving:

bullet

"Het was zelf héél gezellig! Schitterend om iedereen eens terug te zien en onze oude buurt door te lopen. Ik heb er van genoten en houd er een leuke herinnering aan over"

bullet

"Het document "Ter herinnering aan 26 maart 2000" geeft een treffend beeld hoe de reünie "Mauvestraatkinderen" een doorslaggevend sukses is geworden. Het meest wat mij in het document heeft getroffen, is de openhartigheid waarmee de reünisten naam en toenaam noemen over markante gebeurtenissen in hun familieleven."

bullet

"Het was een dag om nooit meer te vergeten!!! "

bullet

"Een bijzonder geslaagde en gezellige middag"

bullet

"Hartelijk dank voor de leuke post en foto's van de Mauvenstraatreünie. Met veel plezier hebben we alles nog eens rustig doorgelezen en vinden het een ontzettend leuke herinnering aan deze dag, waar wij al heel wat over nagepraat hebben."

bullet

"Nogmaals hartelijk dank voor de voortreffelijk organisatie. Mijn ietwat lange reis is de moeit waard geweest. Ik heb het zéér plezierig gevonden!"

bullet

"Het is zo leuk om opeens weer te weten waar "iedereen" uit de Mauvestraat gebleven  is."

bullet

"Ik vond het erg leuk en denk er met plezier aan terug"

bullet

"Het was een heel bijzondere dag. Wij hebben allemaal genoten!"

 

Home